"Meditatie is de enige doelbewuste, stelselmatige menselijke activiteit die niet gericht is op het proberen om jezelf te verbeteren of ergens anders te komen, maar om gewoon te beseffen waar je al bent." ~ Jon Kabat-Zinn

 

Mindfulness is een vorm van aandachttraining die je in het nu brengt, in het huidige moment. Het is een methode die eeuwenoude wijsheid uit het Oosten combineert met de meest actuele inzichten uit het Westen. 

Inmiddels is mindfulness wetenschappelijk goed onderbouwd en is er een steeds grotere groep van liefhebbers en beoefenaars die volop profijt heeft van deze investering. Van de rust, het overzicht, de mildheid en relativering. Bij een verantwoordelijke baan, een druk gezin, een pittige opleiding of juist in een periode van reflectie.

De kern van deze aandachttraining ligt in het verschil tussen leven op de automatische piloot en bewust leven. Je leert met openheid en acceptatie aandacht te hebben voor wat zich in jou voordoet. Sensaties, gevoelens, gedachten komen en gaan. Onaangename gevoelens en gedachten zijn over het algemeen niet echt welkom, zoals wij allemaal weleens ervaren. Je ontwikkelt een manier om hier op een vriendelijke en geïnteresseerde manier naar te kijken. Het aanbod van mindfulness bij Bezielen helpt je deze weerstand weg te nemen en op een effectieve wijze om te gaan met deze gevoelens.

 

(bron: www.bezielen.nl)

 

Thich Nhat Hanh

Zenleraar Thich Nhat Hanh is een van de bekendste spirituele leraren in de wereld. Hij weet de innerlijke rust waarover hij zelf beschikt op anderen over te brengen.

Thich Nhat Hanh werd als Nguyen Xuan Bao in 1926 geboren in Centraal-Vietnam. Op zestienjarige leeftijd werd hij monnik en nam de naam Nhat Hanh aan (Thich is een aanspreektitel en betekent behorend tot de gemeenschap van de boeddha).

Thich Nhat Hahn combineert het contemplatieve leven in de kloosters met betrokkenheid op de maatschappij, inspanningen om het leed in de wereld te verzachten. De basis daarvoor werd gelegd  gedurende de oorlog in Viëtnam

Na een bezoek aan de Verenigde Staten en Europa in 1966 werd hem de terugkeer naar Vietnam geweigerd.

Thich Nhat Hanh pleitte in de VS via tal van lezingen voor het stoppen van de oorlog in Vietnam door alle partijen. Hiermee beinvloedde hij vele mensen, o.a. Martin Luther King.

In 1982 stichtte Thich Nhat Hanh Plum Village, een boeddhistische (klooster)gemeenschap in Zuid-Frankrijk, waar hij – samen met zuster Chan Khong – Vietnamse vluchtelingen opving en ook nieuwe hulpacties opzette voor kinderen en arme families in Vietnam. Thich Nhat Hanh geniet veel bekendheid door het leiden van retraites over de hele wereld en het geven van lezingen. Ook schreef hij meer dan 100 boeken over meditatie, mindfulness, vrede, milieu en de boeddhistische leer. Daarvan zijn er op dit moment 45 in het Nederlands vertaald. Zie het boekenoverzicht op de site van www.aandacht.net

Na Plum Village zijn er ook centra tot stand gekomen in de VS, Duitsland (EIAB), Hong Kong (AIAB) en Thailand. Een groot klooster in Vietnam (Bat Nha) werd in 2009 door het communistische regime verboden en ontruimd. Als hij niet reist, verblijft Thich Nhat Hanh in Plum Village, waar hij onderricht geeft, schrijft en tuiniert.

(bron: www.aandacht.net )

 

op facebook: http://www.facebook.com/thichnhathanh

 

Eckhart Tolle

 

Edel Maex

Edel Maex is psychiater, zenboeddhist en Mindfulness Based Stress Reductie trainer. Hij schreef een compact boekje met 3 cd's met daarin het 8-weken Mindfulness programma. De meditaties 'Bestaansrecht', 'Bodyscan' en 'Zitten' horen bij zijn mindfulness boek 'In de Maalstroom van je Leven'.

Downloads:

http://levenindemaalstroom.drupalgardens.com/content/downloads

 

Overige:

 

Downloads:

Share:


Contact:


Mail: info@opvoedkamer.nl

 

"de opvoedkamer" op Facebook